Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 24.02.2020

ŚNIADANIE:
Chleb mieszany z masłem (1,7)
Parówka śląska na gorąco
Ketchup
Papryka czerwona
Herbata z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Kapuśniak na wywarze mięsnym z kiełbasą i ziemniakami (9)
Naleśniki z dżemem (1,3,7)
Kompot owocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Bułka grahamka z masłem (1,7)
Ser żółty (7)
Serek łaciaty (7)
Ogórek kiszony

WTOREK 25.02.2020

ŚNIADANIE:
Chleb dworski z masłem (1,7)
Szynka z pieca
Sałata zielona
Pomidor
Herbata z miodem i cytryną / Kakao (7)

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Rosół z lanym ciastem (1,3,9)
Bitki schabowe w sosie
Kluski śląskie (3)
Kapusta czerwona gotowana
Kompot owocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Mini serniczki na zimno (1,3,7) - wyrób własny
Herbatniki Be Be
Herbata z miodem i cytryną

ŚRODA 26.02.2020

ŚNIADANIE:
Chleb wieloziarnisty z masłem (1,7)
Jajecznica na maśle (3,7)
Papryka czerwona
Herbata z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze mięsnym (7,9)
Placki ziemniaczane ze śmietaną (1,3,7)
Kompot wieloowocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Bułka kajzerka z masłem (1,7)
Pasta z łososia (3,4,7)
Rukola
Rzodkiewka
Herbata z miodem i cytryną

CZWARTEK 27.02.2020

ŚNIADANIE:
Chałka z masłem (1,7)
Mleko (7)
Płatki owsiane prażone na miodzie
Dżem
Herbata z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Zupa - krem z pieczarek z grzankami (1,7,9)
Makaron spaghetti z mięsem i sosem bologneze (1,3)
Kompot wieloowocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Chleb mieszany z masłem (1,7)
Polędwica sopocka
Ogórek zielony
Herbata z miodem i cytryną

PIĄTEK 28.02.2020

ŚNIADANIE:
Chleb dworski z masłem (1,7)
Szynka konserwowa
Ser żółty (7)
Rzodkiewka
Herbata z miodem i cytryną /Kakao (7)

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Zupa Neapolitańska z makaronem na wywarze mięsnym (1,3,7,9)
Filet z miruny panierowany, smażony (1,3,7,9)
Surówka z kapusty kiszonej
Ziemniaki
Kompot owocowy/Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Babka czekoladowa przekładana kremem (1,3,7)
- wyrób własny
Herbata z miodem i cytryną

W ramach drugiego śniadania oprócz owoców i warzyw dzieci jedzą zdrowe przekąski: słonecznik, pestki dyni, rodzynki, orzechy itp.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W jadłospisie można znaleźć spis alergenów oraz numer alergenu jakie zawierają poszczególne dania.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin
13. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.



Przedszkolowo.pl logo