Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 14.10.2019

ŚNIADANIE:
Chleb mieszany z masłem (1,7)
Franfurterki na gorąco
Ketchup, musztarda
Papryka czerwona
Herbata z miodem i cytryną / Kawa zbożowa (1,7)

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD
Zupa ogórkowa na wywarze mięsnym z ziemniakami (7,9)
Ryż zapiekany z jabłkami
Kompot owocowy/Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Bułka grahamka z masłem (1,7)
Pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem
Ogórek kiszony
Herbata z miodem i cytryną


WTOREK 15.10.2019

ŚNIADANIE:
Baton z masłem (1,7)
Pasztet drobiowy
Rzodkiewka
Herbata z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Zupa jarzynowa na wywarze mięsnym (1,7,9)
Kotlet drobiowy (1,3)
Mizeria z jogurtem naturalnym (7)
Ziemniaki
Kompot owocowy/Woda niegazowana


PODWIECZOREK:
Chleb z masłem (1,7)
Szynka konserwowa
Ser żółty (7)
Herbata z miodem i cytryną

ŚRODA 16.10.2019

ŚNIADANIE:
Chleb wieloziarnisty z masłem (1,7)
Szynka z pieca
Serek kanapkowy śmietankowy (7)
Ogórek zielony
Herbata z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE:
Owoc


OBIAD:
Krem z kalafiora z grzankami (1,7,9)
Makaron z szynką, porem i sosem serowym (1,3,7)
Kompot wieloowocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Jogurt naturalny z musem truskawkowym
Chrupki kukurydziane (7)
Herbata z miodem i cytryną

CZWARTEK 17.10.2019


ŚNIADANIE:
Baton z masłem(1,7)
Mleko (7)
Płatki kukurydziane
Dżem, miód
Herbata z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Rosół z makaronem (1,3,9)
Gulasz z indyka
Kasza jęczmienna
Ogórek małosolny
Kompot wieloowocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Chleb wieloziarnisty z masłem (1,7)
Serek kanapkowy śmietankowy (7)
Ser żółty (7)
Papryka czerwona
Herbata z miodem i cytryną


PIĄTEK 18.10.2019

ŚNIADANIE:
Chleb wieloziarnisty z masłem (1,7)
Polędwica drobiowa
Jajko gotowane (3)
Ogórek zielony
Herbata z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE:
Owoc


OBIAD:
Krupnik na wywarze mięsnym (1,7,9)
Paluszki rybne (1,3,4)
Surówka z kapusty kiszonej
Ziemniaki
Kompot owocowy/Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Chałka z masłem (1,7)
Serek waniliowy Danio (7)
Herbata z miodem i cytryną

W ramach drugiego śniadania oprócz owoców i warzyw dzieci jedzą zdrowe przekąski: słonecznik, pestki dyni, rodzynki, orzechy itp.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W jadłospisie można znaleźć spis alergenów oraz numer alergenu jakie zawierają poszczególne dania.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin
13. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.



Przedszkolowo.pl logo