Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 10.02.2020

ŚNIADANIE:
Chleb mieszany z masłem (1,7)
Polędwica drobiowa (3,7)
Ogórek zielony
Herbata z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Zupa ogórkowa na wywarze mięsnym z ziemniakami (7,9)
Makaron spaghetti z sosem Carbonara (1,3,7)
Kompot owocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Bułka maślana z masłem (1,7)
Koktajl brzoskwiniowy na maślance (7)

WTOREK 11.02.2020

ŚNIADANIE:
Chleb dworski z masłem (1,7)
Parówka śląska na gorąco
Ketchup
Papryka czerwona
Herbata z miodem i cytryną / Kakao (7)

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Zupa luizjańska na wywarze mięsnym z kurczakiem i kukurydzą (9)
Kluski na parze z sosem truskawkowym (1,7)
Kompot owocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Chleb dworski z masłem (1,7)
Szynka gotowana
Sałata zielona
Pomidor
Herbata z miodem i cytryną

ŚRODA 12.02.2020

ŚNIADANIE:
Chałka z masłem (1,7)
Ser żółty (7)
Pomidor
Herbata z miodem i cytryną / Kakao (7)

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Zupa - krem z brokuł z grzankami (1,7,9)
Kotlety mielone wp (1,3)
Marchew z groszkiem
Ziemniaki
Kompot wieloowocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Jogurt naturalny z granolą (1,5,6,7,8,10)
Chrupki kukurydziane
Herbata z miodem i cytryną

CZWARTEK 13.02.2020

ŚNIADANIE:
Baton z masłem (1,7)
Mleko (7)
Płatki kukurydziane
Dżem
Herbata z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Rosół z ryżem (9)
Udziec z indyka pieczony, w sosie
Kluski śląskie (3)
Kapusta czerwona gotowana
Kompot wieloowocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Kajzerka z masłem (1,7)
Pasta marchewkowa
Serek łaciaty śmietankowy (7)
Ogórek kiszony
Herbata z miodem i cytryną

PIĄTEK 14.02.2020

ŚNIADANIE:
Chleb dworski z masłem (1,7)
Szynka z wędzarni
Jajko gotowane (3)
Rzodkiewka
Herbata z miodem i cytryną /Kakao (7)

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Krupnik na wywarze mięsnym (7,9)
Pulpety rybne w sosie pomidorowym (1,3,4)
Ziemniaki
Ogórek kiszony
Kompot owocowy/Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Purre jabłkowo - bananowe
Batonik musli (1,5,6,8,10)
Herbata z miodem i cytryną

W ramach drugiego śniadania oprócz owoców i warzyw dzieci jedzą zdrowe przekąski: słonecznik, pestki dyni, rodzynki, orzechy itp.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W jadłospisie można znaleźć spis alergenów oraz numer alergenu jakie zawierają poszczególne dania.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin
13. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.



Przedszkolowo.pl logo