Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 17.12.2018

ŚNIADANIE:
Chleb dworski z masłem (1,7)
Jajecznica na maśle (3,7)
Papryka czerwona
Herbata z miodem i cytryną / Kawa zbożowa (1,7)

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Zupa ziemniaczana na wywarze mięsnym z kiełbasą (9)
Makaron spaghetti z mięsem i sosem bologneze (1,3)
Kompot owocowy/Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Chałka z masłem (1,7)
Koktajl truskawkowy na maślance (7)
Herbata z miodem i cytryną


WTOREK 18.12.2018

ŚNIADANIE:
Chleb dworski z masłem (1,7)
Kiełbaski na gorąco
Pomidor
Ketchup
Herbata z miodem i cytryną

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Zupa luizjańska z kurczakiem i kukurydzą (9)
Ryż na mleku z musem brzoskwiniowym (7)
Kompot owocowy/Woda niegazowana


PODWIECZOREK:
Chleb dworski z masłem (1,7)
Szynka z pieca
Jajko gotowane (3)
Rzodkiewka
Herbata z miodem i cytryną

ŚRODA 19.12.2018

ŚNIADANIE:
Bułka grahamka z masłem (1,7)
Ser żółty (7)
Serek kanapkowy śmietankowy (7)
Pomidor
Herbata z miodem i cytryną / Kakao (7)

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Rosół z makaronem (1,3,9)
Karkówka w sosie
Sałatka z kapusty czerwonej
Ziemniaki
Kompot wieloowocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Kisiel owocowy
Chrupki kukurydziane
Herbata z miodem i cytryną

CZWARTEK 20.12.2018


ŚNIADANIE:
Chleb dworski z masłem (1,7)
Szynka z indyka
Ser żółty (7)
Ogórek zielony
Herbata z miodem i cytryną / Kawa zbożowa (,7)


II ŚNIADANIE:
Owoc

UROCZYSTY OBIAD WIGILIJNY:
Barszcz czerwony z uszkami (1,3,7,9)
Filet z łososia z pieca (4)
Kapusta kiszona z pieczarkami
Kompot wieloowocowy / Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Baton z masłem (1,7)
Sałatka z ryżem, szynką, serem, papryką i odrobiną majonezu (3,7)
Herbata z miodem i cytryną


PIĄTEK 21.12.2018

ŚNIADANIE:
Chleb wieloziarnisty z masłem(1,7)
Parówka na gorąco
Papryka czerwona
Ketchup
Herbata z miodem i cytryną / Kawa zbożowa (1,7)

II ŚNIADANIE:
Owoc

OBIAD:
Zupa jarzynowa na wywarze mięsnym (7,9)
Łazanki z kiełbasą i kapustą (1,3)
Kompot owocowy/Woda niegazowana

PODWIECZOREK:
Pączek z marmoladą (1)
Herbata owocowa


W ramach drugiego śniadania oprócz owoców i warzyw dzieci jedzą zdrowe przekąski: słonecznik, pestki dyni, rodzynki, orzechy itp.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość,że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W jadłospisie można znaleźć spis alergenów oraz numer alergenu jakie zawierają poszczególne dania.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin
13. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.



Przedszkolowo.pl logo